Kestaneli Pilav İle Yılbaşı Hindisi

MALZEMELER

1 adet bütün Hindi (5- 6 kg)

Marine için

- 3 yemek kaşığı çiçekyağı

- 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber

- 1 tatlı kaşığı bal

- 1 tatlı kaşığı kekik

- 1 yemek kaşığı süt

- 1 çay kaşığı karabiber

- 1 tatlı kaşığı tuz

Kestaneli Pilav Malzemesi 

- 1 kg (5 su bardağı) ılık suda 20 dk bekletilmiş ve süzülmüş pirinç

- 300 gr tereyağı

- 500 gr kestane içi (çizildikten sonra fırınlanmış ve kabukları soyulmuş, temizlenmiş)

- 1 orta boy soğan

- Tuz

- 1 tatlı kaşığı karabiber

- 1 yemek kaşığı şeker

- 2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

- 2 tatlı kaşığı yenibahar 

- 1 yemek kaşığı limon suyu

- 30 gr (sapları temizlenmiş) kuş üzümü

- 1 tatlı kaşığı tarçın

- 8 su bardağı (kaynatılmış sıcak) et suyu 

- 1 yemek kaşığı çam fıstığı

Hazırlanışı

Bir kase içerisine çiçekyağı, tatlı kırmızı tozbiber, bal (isteğe bağlı), süt, kekik, karabiber ve tuzu koyunuz ve iyice karıştırınız. Hindinin ayaklarını çözüp sosu her tarafı kaplayacak şekilde sürünüz. Fırın tepsisine göğüs kısmı üst tarafa gelecek şekilde yerleştiriniz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 2,5 saat pişiriniz. Hindiyi tepsisinden çıkarınız ve bıraktığı suyu tel süzgü yardımıyla bir küçük tencereye süzünüz. Orta ateşte kaynatınız. Ayrı küçük bir kasede 1 tatlı kaşığı nişastayı 1yemek kaşığı su ile eritiniz. Kaynamakta olan hindi suyuna ilave ediniz ve bir taşım kaynatıp koyulaştırınız.

Pilavın Hazırlanışı

Geniş bir tencerede tereyağını eritiniz ve içerisine çam fıstığı ve soğanı koyup hafif pembeleşinceye kadar kavurunuz. Pirinci ilave edip orta ateşte 15-20 dk daha kavurunuz. Et suyu, limon suyu, tuz, kuş üzümü, kestane ve karabiberi ilave edip karıştırınız. Kısık ateşe 15-20 dk üzerini kapatarak pişiriniz. Pilavı ocaktan alıp 30 dk dinlendiriniz. Servisten önce yenibahar, tarçın ve maydanozu ilave edip pilavı harmanlayınız. 

Servis Önerisi

Büyük bir tepsiye pilavı boşaltınız. Üzerine kızarmış hindiyi ve yanında buharda pişmiş brokoli çiçekleri, havuç küpler ve brüksel lahanası ile servis ediniz.