Tırnak Bakımı Niçin Gereklidir? Hayvanlarda Nasıl Uygulanmalıdır?

Ayak hastalıkları, süt veriminin azalmasına sebep olarak sütten elde edilen gelirin düşmesine ve hayvanın yem yemesine engel olarak kilo kaybetmesine sebep olmaktadır. 

Tırnak ta vücutta bulunan diğer dokular gibi hastalanır. Hem de çok değişik kısımlarda ve değişik şekillerde...

Başlıca ayak hastalıkları:

  • Tırnak çatlakları 
  • Tırnak düşmesi ,
  • Tırnak kalınlaşması

Başlıca tırnak taban hastalıkları:

  • Taban ezikliği
  • Taban ülserleri 
  • Ökçe aşınması

Başlıca tırnaklar arasındaki deri kısmın hastalıkları:

  • Laminitisler
  • Kıl torbası yangıları
  • Tırnak arası yaralar
  • Eklem şişmeleri
  • Tendonların zedelenmesidir.

Tırnak bakımında işlem sırası genelde 3 aşamadır:

1- İç tırnak ön uzunluğu 7.5 cm’ye kısaltılır ve tırnak tabanı yerden 5-7 mm yükseklikte olmalıdır.

2-Dış ve iç tırnak mümkün olduğunca aynı uzunluk ve yükseklikte olmalıdır.

3-Taban hafif eğimli olup bu şeklin korunması gerekir.

Tırnak bakımı yapılırken ayak tabanı ve tırnak arasındaki hassas deri kısmı ayrıca ve dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Bu kısımda iltihap, yara veya yabancı cisim batması gibi problemler olabilir. Bunun dışında, tırnağa alt taraftan bakıldığında tırnağın arka kısmında yer alan topuğun taban kısmı vücut ağırlığının büyük bir kısmını taşıdığı için bu kısmın güçlendirilmesine dikkat edilmelidir. İki tırnak arasında yer alan kılsız deri kısım ise kirli ahır zemini ile sürekli temas halinde olduğu için havasız ve ıslaktır. Bu nedenle hastalıklara hassas olup kötü koku, yumuşaklık veya iltihaplı durum olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bir süt sığırcılığı işletmesinde, sağlam tırnaklı ineklerin seçimi ve sürü idaresi işleri ayak hastalıklarının minimuma indirilmesi mümkündür.

1.Barınak ve zemin yapımı:Ahırda gezinti alanının, mümkünse topraktan, değilse pürüzlü ve oluklu bir şekilde hazırlanması ve ahır bölmelerinin mümkün olduğunca bir örnek yapıda olması; serbest ahırda inek için kuru yer sağlayacak zemin düzenlemesi olmasına dikkat edilmelidir.

2.Ayak banyosu temini:Her gün bakır sülfatlı (göztaşı) veya creolin’le hazırlanmış ayak banyolarını dönüşümlü olarak kullanımı,

3.Düzenli ve dengeli besleme ve yemleme programı uygulamak:Süt sığırı için hazırlanan rasyon anahtar bir role sahip olup yüksek oranda kesif yem ve düşük oranda kaba yem içeren bir rasyonla besleme koşullarında, özellikle laktasyonun ilk dönemlerinde olan süt ineklerinde asidozis (arpalama, şişme) sonucu laminitise (tırnakla derinin birleşim yeri iltihapları) sebep olacaktır. Aynı şekilde şap hastalığı sonucunda da laminitis görülmektedir.

4.Düzenli tırnak bakımı:Yılda en az iki kez tırnak bakımı yapılmalı ve kuruya çıkmadan önce de inekler tırnak kontrolünden geçirilmelidir. Tırnak uzaması özellikle bahar aylarında maksimum olup bu dönemde daha dikkatli olunması ayak sağlığı konusunda başarıyı artırır.