Besicilikte Besleme Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

  • Besi başlangıcında hızlı rasyon geçişi yapılmamalıdır.
  • Yemlikte her zaman yem bulunması sağlanmalıdır.
  • Besleme pratiği olarak besi başlangıcında (Hayvanlar besi işletmesine ilk geldiklerinde) Her 100 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem ve serbest kuru ot verilmelidir.
  • Besi süreci ilerledikçe kesif yem oranı aşamalı olarak her 50 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Burada yine iyi kaliteli kaba yemin serbest olarak besi hayvanlarının tüketimine sunulması önemlidir.
  • Boylanma sürecini tamamlamış hayvanlara özellikle besinin son döneminde kesif yemin bir kısmının (%20-30) tahıllar ile karşılanması ekonomik ve verimli olacaktır.
  • Her 25 hayvana minimum 1 suluk bulunmalıdır. 
  • Suluklar günlük olarak kontrol edilmelidir: Su var mı temiz mi donmuş mu vs.
  • Yem tüketimleri takip edilmelidir.
  • Hayvanlar özellikle yemsiz bırakılmamalıdır.
  • Asidoz ve timpaniye karşı dikkatli olunmalıdır. 
  • Hazırlanan rasyonların hayvanlara doğru olarak sunulduğundan emin olunmalıdır.
  • Rasyon kuru maddesinde aynı gruplar için lehte veya aleyhte günlük %3 ten fazla değişiklik yapılmamalıdır.
  • Rasyonda Nişasta, NFC, HS, eNDF gibi kriterlere dikkat edilmelidir. eNDF= min %22, NFC= max%50/ KG DM

Mesut GÜNER
Teknik Saha Müdürü