Bilgi Merkezi


Hastalıkların Farkında Olun!

Tavuklarda bulaşıcı hastalıklar, kendiliğinden oluşmaz. Ekipman, yem, diğer hayvanlar, böcek, haşere, göçmen kuşlar gibi birçok faktör aracılığı ile taşınır. Bu hastalıkları engellemek ve oluşumunu en aza indirmek için; 

  • Tavukları temiz tutun!

Tavuk sürülerinde kümes ekipmanlarının uygun dezenfektanlar ile temizlenmesi, hastalık riskini en aza indirir veya yeni hastalık girişini ortada kaldırır. Kullanılan tavuk yemlerinin de temiz ve taze olmasına dikkat edilmelidir. 

  • Kümesi dezenfekte edin! 

Kaba temizlik yapılarak tüm gübreler kümesten uzaklaştırılmalıdır. Dezenfektanlar, iyi temizlenmiş yüzeyler üzerinde etkilidir. Enfeksiyonel organizmaları yok etmeleri için en az 30 dakika gereklidir. 

  • Tavukları karantina altına alın! 

Sağlıksız bir tavuk fark edildiğinde, karantinaya alınması ve hastalığının teşhis edilmesi gerekir. Hasta hayvanlar ile sağlıklı olanlar, hastalığın yayılmasını önlemek ve tedavi sürecini hızlandırmak için birarada tutulmamalıdır. 

  • Tavuklara aşı yapın! 

Aşılama, tavuklara genellikle hastalığın teşhiş edilememesi durumunda yapılır. Aynı hastalığın belirli periyodlarda tekrarlanması durumunda ise, düzenli ve sürekli olarak hayvanlar aşılanmalıdır. 

  • Tavuk hastalıklarının farkında olun! 

Gagalama sonucunda ortaya çıkan gagalama ve yamyamlık hastalığı, kemik gelişimi ve şekillenme bozukluğu sonucunda ortaya çıkan raşitizm hastalığı, endişe, kaşıma ve çizme gibi davranışlar sonucunda ortaya çıkan tavuk biti istilası hastalığı, şiddetli depresyon, huzursuzluk hali, deride koyulaşma gibi belirtiler sonucunda ortaya çıkan tavuk kolerası hastalığı ve tavukların burun deliklerinde ve göz kapaklarında oluşan beyaz peynirimsi birikimler sonucunda ortaya çıkan A vitamini eksikliği hastalığı, en yaygın olanlardandır. 

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.