Kanatlılarda Sıcaklık Stresinde Oluşan Üretim Kayıplarını Önleme Stratejileri Nelerdir?

Sıcaklık stresi boyunca, metabolizmada oluşacak aşağıdaki değişiklikleri yönetimde ve yemde yapılacak müdahalelerin birlikte uygulanmasıyla azaltabilmek mümkündür; 

  • Kümes içinde ısı üretimini azaltmak,
  • Uygun ekipman ve yönetim ile kümeslerdeki hava hızını arttırmak,
  • Solunum sırasındaki alkalosis kayıplarının önlenmesi
  • Kan plazmasında kortikosterone miktarının azaltılması ve bağışıklığın desteklenmesi, 
  • Hücre osmolaritesini ve hücre duvarının fonksiyonlarını korumak,
  • Gut bariyerlerini ve bağırsak bütünlüğünü korumak, 
  • Yem tüketimi düşeceğinden dolayı rasyondaki besin madde yoğunluğunun arttırılarak, besin madde alımının kompanse edilmesi

Hayvanın vücudundaki hormonal ve metabolik değişikliklerin sonucu olarak, sıcaklık stresi, performansı düşürüp ölümleri arttıracaktır. Bunları önlemek adına da;

  • Densitenin azaltılması ve günün serin saatlerinde yem verilmeli,
  • Hava hızının arttırılarak ince zerreler halinde su püskürtülmesi ve daha serin içme suyu sağlanmalı,
  • NAHCO3 ve KCI kombinasyonlarının uygulanabilirlikleri doğrultusunda; negatif dengeyi kompanse etmek adına Na+ ve K+ ilavesi, solunum kayıplarını kompanse etmek adına ise HCO3- ilavesi yapılmalı,
  • Sıcaklık stresinden etkilenen performansı ve bağışıklığı koruyabilmek için 100- 150 mg/kg oranında C vitamini ilavesi gereklidir. Bunun yanında; canlı ağırlığı ve göğüs eti ağırlığını arttırmak için betain ilave edilmeli,
  • Gut bariyerlerini ve bağırsak bütünlüğünü korumak için güçlü antioksidanlar kullanılmalı ve bütrat ile MCFA ilave edilmeli,
  • Sıcaklık stresinde azalan yem tüketimini kompanse etmek için rasyondaki sindirilebilir lysin miktarı ve enerji miktarı % 5- 10 civarında arttırılmalıdır. 

Tüm bu önlemlerin birlikte uygulanması ile olası kayıplar önlenmiş olacak ve hayvanların refah düzeyinde sıcaklık stresinden kaynaklı herhangi bir düşüş görülmeyecektir.