Bilgi Merkezi


Kış Dizanterisinin Belirtileri Ve Bu Hastalıktan Korunma Yolları Nelerdir?

Kış dizanterisi, yılın soğuk aylarında (Ekim-Nisan) kendini gösteren son derece bulaşıcı viral bir hastalıktır. Daha çok kendini sulu bir ishalle gösterir. İshal kanlı da olabilir. Ayrıca bu hastalık hayvanlarda iştahsızlık ve ani süt düşüşleri meydana getirebilir.

Kış dizanterisi, daha çok yetişkin sığırlarda gözlenirken zaman zaman da genç sığırlarda gözlemlenebilmektedir. Hastalığın yayılması temas yoluyla,dışkıyla ve hava yoluyla olur. Kış dizanterisinin görülme sıklığı, nemli ve soğuk aylarda en üst düzeydedir. Hastalığın bulaşması çok hızlı salgın şeklinde olur. Hatta yetişkin sürünün tamamına yakını bu hastalığa yakalanabilir. Hastalık ani ve hızlı bir şekilde yayıldığı için yem kaynaklı olduğu düşünülür. Hastalığın belirtileri; başlangıçta yüksek ateş (39,5-40,5°C), iştahta azalma, süt veriminde düşüş (%10-30), koyu yeşilimsi yada boz renkte kötü kokulu ishal olarak gösterilebilir. İshal, bazı durumlarda parlak kırmızı kanlı şekilde olabildiği gibi içerisinde pıhtılaşmış kan da olabilir. Hastalığın asidozis (rumen ekşimesi) ile karıştırılmaması gerekmektedir. Hastalık birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Eğer ağır şekilde kanlı ishal var ise kanamayı önleyici ilaçlar kullanılabilir. Virüs etkenli bir hastalık olduğu için antibiyotikler beklenen etkiyi gösteremezler. Genellikle tedavi uygulanmaz. Ancak ishal nedeniyle vücut sıvı kaybedeceği için içme sularına elektrolit içeren katkılar kullanılabilir. Ayrıca halsizlik gibi durumların yaşanmaması için enerji takviyesi yapılabilir.

Hastalığın önlenmesi için enfeksiyon yapıcı etmenlerin işletmeye girişi engellenmelidir. Özellikle işletmeye giriş yapan kişilerin ve araçların (veteriner hekim ,süt toplayıcısı, yem fabrikası elemanı, başka çiftlik sahipleri yada bakıcıları vb.) biyogüvenlik prosüdürlerini tam uygulamaları gerekmektedir. Ayrıca işletmeye yeni hayvan katılacaksa karantina yapılması büyük önem arz etmektedir. İşletme içerisinde gübre temizliğinde kullanılan alet ve ekipmanın yem hazırlamak için de kullanılması hastalık bulaşmasını hızlandıracaktır. Bu işler için ayrı ekipman kullanımı önemlidir.

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.