Kültür Balıkçılığına Neden İhtiyaç Vardır?

TUİK verilerine göre; 2010 yılında Avcılk yoluyla elde edilen Levrek miktarı:577 ton bu rakam 2013 yılına gelindiğinde 187 ton’a düşüyor. Benzer durum Çipura içinde söz konusu 2010 yılında 1164 ton Çipura avlanmışken, 2013 yılında bu miktar 943 ton’a geriliyor. Genel olarak deniz balıkları avcılığı miktarlarına bakılırsa; 2010 yılında avcılık yoluya elde edilen deniz balıkları miktarı 399.656 ton iken bu miktar 2013 yılında 295.167 tona kadar gerilemiş durumda. 2013 yılında avcılık yoluyla elde edilen balıklarının 76 tonluk bir kısmı balık yağı, balık unu elde etmekte kullanılıyor. 2010 yılında çiftliklerde üretilen Levrek miktarı 51.000 ton iken bu miktar 2013 yılında 68.000 tona çıkmıştır. Aynı artış Çipura için 2010 yılında 28.000 ton iken 2013 yılında 35.700 tona yükselmiştir. Dünya genelinde de aynı şekilde avcılık yoluyla elde edilen balıklarda dramatik bir azalma çiftlik balıkları üretiminde ise artış görülmektedir. Gerek ülkemiz gerekse global ölçekte bakıldığında görülen avcılık balığı tonajlarındaki azalmanın işaret ettiği durum, ülkemiz ve dünya denizlerinde doğal balık stoklarının oldukça azaldığıdır. Balığın insan beslenmesindeki önemi ile birlikte dünyada yaşanan ve giderek artan gizli protein açlığıda düşünüldüğünde balık çiftliklerinde üretilen deniz balıklarının ve kültür balıkçılığının bu noktadaki rolü ve önemi ortaya çıkmaktadır.