Piyeten Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Koyun ve keçilerde tırnağın üzerindeki yumuşak dokuların, parmak arası derisinin, derin dokuların yangısı ve nekrozu ile ortaya çıkan enzootik karakterli bir hastalıktır. Hazırlayıcı nedenler olarak; ağıl hijyenine uyulmaması, bozuk ve deforme tırnak şekillenmesi, tırnak yan duvarının uzayıp taban doğru kıvrılması ve buraya çamur-gaita dolması ile tırnağın yumuşayıp maserasyona uğraması. Hasta koyunların ağılda sağaltılması, yontulan tırnak parçalarının etrafa saçılması da etkilidir. Hazırlayıcı nedenlerin sonucunda tırnağın yapısı bozulur ve koruyucu görevini yapamaz hale gelir. Oluşan çatlak ve yarıklardan direkt olarak enfeksiyon etkenlerinin girmesi ile hastalık oluşur.

Hastalık önce bir tırnakta başlar ve zamanla dört tırnakta da görülür. Başlangıçta parmakların birleşme yeri ve tırnak çevresinde kızarıklık, hafif yapışkan ve kötü kokulu sıvı, püstül oluşumu ve ulkuslar gözlenir. İlerleyen dönemlerde peynir kıvamında kötü kokulu bir eksudat birikintisi oluşur.