Sürdürülebilir Akuakültür Hangi Koşullarda Yapılır?

Bir akuakültür operasyonunun sürdürülebilir olması için;

  • Sürdürülebilir tarımdan elde edilen bitki özlü yem kullanımına yönelmesi,
  • Sürdürülebilir olmayan balıkçılık ile elde edilmiş balık yemi veya balık yağı kökenli yem kullanmaması ve balık proteini kütlesinde net bir kayıp yaratmaması
  • Doğal stoklardan yavru ve larva kullanmaması,
  • Yalnızca yerel türleri açık deniz sistemlerinde yetiştiren ve sadece kapalı ağ, kapalı duvar deniz havuzları veya benzer sistemler kullanması,
  • Civarındaki alanlara atık boşaltarak olumsuz çevre etkileri yaratmaması,
  • Yerel doğal yaşam üzerinde olumsuz etkiler veya riskler oluşturmaması,
  • Genetiği değiştirilmiş balık veya yem kullanmaması,
  • Hastalık yayılımı ve oluşumunu en aza indirecek sistemler kullanması,
  • Yerel içme suyu veya bitki örtüsü gibi kaynakları tüketmemesi,
  • İnsan sağlığını tehdit edici faaliyetleri olmaması,
  • Yerel halkın uzun vadeli ekonomik ve sosyal refahını desteklemesi

gerekmektedir.

Gerçek anlamda kabul edilebilir bir sürdürülebilirlik için birçok koşul aynı anda gerçekleşmelidir. Bu da demek oluyor ki; yalnızca bir ya da iki tanesinin sağlanması yeterli değildir.