Bizden Haberler


Aile Çiftçiliği: Dünya’yı Besle, Yeryüzünü Önemse

Aile Çiftçiliği: Dünya’yı Besle, Yeryüzünü Önemse

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2014 yılını ‘Aile Çiftçiliği Yılı’ ilan etti. FAO’nun kuruluş tarihi olan 16 Ekim ise her yıl bir tema çerçevesinde Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Dünya Gıda Günü’nün bu yılki teması “Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse” olarak belirlendi.

Bu yıl Dünya Gıda Günü’nde “Dünya’yı Besle, Yeryüzünü Önemse” teması ile dünyaya verilen mesajda, bir yandan küçük ölçekteki “Aile Çiftçiliği “ve üretimleri teşvik edilirken, öte yandan da açlık ve fakirliğin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Proje ile gıda güvenliğinin sağlanması, gıdaların besin değerinin korunması, doğal kaynakların yönetimi, israfın önlenmesi, çevrenin korunması ve özellikle de kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınma gibi önemli konulara katkı yapılabileceğine dikkat çekiliyor.

Aile Çiftçiliği’nin hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin unsurlarından biri olduğu biliniyor. Aile Çiftçiliği modeli ile sürdürülebilir şekilde sağlıklı gıda üretiminin gerçekleştirilmesi ve pek çok ekolojik sistem hizmetinin iyileştirilmesine katkıda bulunuluyor. Bugün ABD ve AB’de tarımsal işletmelerin yüzde 96-97’si aile işletmesidir. Tarımsal üretim ve ihracattaki başarıyı bu aile işletmelerine borçlular. Ülkemiz tarımında aile işletmelerinin çok önemli bir yeri var ve mutlaka desteklenmesi, sürdürülebilir tarım için bir model olarak yaşatılması gerekiyor.

16 Ekim Dünya Gıda Günü ile aile çiftçiliği hakkında toplum bilincinin geliştiği, aile çiftçiliğinin potansiyelinin daha iyi anlaşıldığı, bütün insanlığın barış ve huzur içinde yaşadığı, beslenme ve barınma sorununun olmadığı bir dünya diliyoruz.

 

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.