Türkiye’deki İlk Probiyotikli Yem Çamlı'dan

Günümüzde probiyotiklerin sağlıklı beslenme ve hastalıkların tedavisindeki önemi gıda sektöründe bu alana yoğun bir ilgi doğururken, hayvancılık sektöründe de verimli ve problemsiz bir üretim için probiyotiğin avantajlarının fark edilmesi ile probiyotikler yeni bir kullanım alanında değerlendirilmeye başlandı. Yaşar Holding Tarım Grubu şirketi ÇAMLI, uzun Ar-Ge çalışmaları sonucu BIOAQUA markalı balık yemi ürün portföyüne probiyotikli balık büyütme yemi ürünü ekleyerek hem balık sağlığını ve refahını iyileştirme avantajı ile balık üreticilerinin ekonomik performanslarını arttırmayı hem de üretim sırasında doğaya bırakılan kalıntıları azaltarak çevreyi korumayı hedefliyor.

Yunanca’da “hayat destekleyici” anlamına gelen probiyotik, bağırsak mikrobiyal dengesini geliştirerek yararlı etkiler oluşturan canlı mikrobiyal yem katkı maddesi olarak biliniyor. Çamlı Tarım Grubu Ürün Yöneticisi Elvan Yalçın, Türkiye’de ilk defa performansın geliştirilmesi, büyümenin teşviki,bağışıklık arttırıcı etki ile hastalıklara karşı maksimum koruma sağlanması ve en önemlisi ölüm oranlarının azaltılması amacıyla probiyotikli balık büyütme yemini ürettiklerini belirtiyor ve devam ediyor: ‘‘Ar-Ge deparmanımızın satış sorumlularımız ile birlikte düzenli olarak saha ziyaretleri gerçekleştirmesi sonucunda hastalıklara bağlı ölüm oranlarının yüksek düzeyde seyretmesinin balık üreticilerimizin en büyük problemi olduğunu gözlemledik.Bu noktada büyütme yemlerimizin rasyonuna eklediğimiz probiyotik; balıkların sıcaklık, aşılama ve boylama stresine bağlı hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltırken bağışıklığı arttırıcı etkileri ile mukoza salgısını arttırarak balıkların savunma sistemini güçlendiriyor.Bizler de Çamlı ailesi olarak geliştirdiğimiz probiyotikli büyütme yemleri ile hem balık üreticilerimizin ekonomik anlamda performansılarına pozitif katkı sağlıyoruz hem de doğaya bırakılan kalıntıları azaltarak çevresel sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz.’’