Kültür Balıkçılığı Üretimi

1985 yılında kurulan Çamlı Deniz Ürünleri İşletmesi, Türkiye’de modern ve entegre üretimin öncüsüdür. Ege Denizi kıyılarında kurulan ilk tesis olan işletme, her dönemde bölge ülkeleri için esin kaynağı olmuştur.

Çeşme Ildırı’da yer alan tesiste yaklaşık 12.000 m2 karasal, 36.500 m2’lik denizsel alanda üretim yapılmaktadır. Üretim kapasitesi yılda 7.000 ton levrek-çipura ve 74 milyon yavru balıktır. Ayrıca yeni türlerin üretimi için deneme çalışmaları yürütülmektedir.

Çamlı, uzman kadrosu ve üretimde kullanılan ileri teknoloji sayesinde kuluçkahaneden sofraya dek kaliteden ödün vermeyen bir yaklaşıma sahiptir. Yumurtadan elde edilen larvalar denize indirileceği güne kadar kuluçkahane tesislerinde sürekli kontrol altında büyütülür. Çamlı, kafes besiciliğinde de bir ilke imza atarak, sektöre önbesi ve besi kafesleri uygulamasını getirmiştir. Besi kafeslerinden farklı bir bölgede lokalize olmuş ön besi kafeslerinde büyütülen yavru balıklar, boylanıp, sayılıp, aşılandıktan sonra besi kafeslerine transfer edilerek sofralık boya ulaştırılmaktadır.

İşletme, Türkiye’de ilk off-shore kafes sistemini kurmuştur. Bu kafeslerde yemleme, otomatik kameralı sistemlerle gerçekleştirilmekte, bu sayede çevre dostu üretim yapılmaktadır. Ayrıca balıklar tam otomatik makinelerle boylarına göre gruplandırılarak standardizasyon ve kalite çıtası yükseltilmiştir.

Çamlı Deniz Ürünleri İşletmesinde, üretimin ve pazarlamanın her aşamasında ürün sağlığının kontrolü amacıyla tesiste anaç balıklardan başlayarak tüketiciye ulaşana kadar geçen her aşamada balığın sağlığı kontrol altındadır. Bu amaçla tesis bünyesinde çalışan tüm teknik personelin katılımı ile kalite kontrol ve gıda güvenliği sistemleri oluşturulmuş, işlerliği ve sürekliliği sağlanmıştır.

Çamlı, gelişmiş bilişim teknolojileri sayesinde, tüm üretim aşamalarında izlenebilirlik sistemini tam anlamıyla uygulamaktadır. Tüketici için makul fiyatlı, kaliteli ve doğal balık üretmeyi amaçlamaktadır.

Temiz çevre, sağlıklı balık üretiminin anahtarıdır. Çamlı Deniz Ürünleri İşletmesi, 2006 yılından bu yana ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standartlarına uygun üretim yaptığını belgelendirmiştir. Balık üretim sahalarının ekolojik etkileri uzman kuruluşlarca sürekli olarak izlenmekte ve herhangi bir kirlilik bulgusuna rastlanmadığı raporlanmaktadır.

Çeşme’de faaliyet gösteren deniz işletmesinde de Global GAP Aqua standardı gerekliliklerini uygulayarak yem, anaç, kuluçkahane, yetiştiricilik ve paketleme faaliyetlerini de kapsayan bir entegrasyonda Türkiye’de Global GAP belgesine sahip ilk firma olmuştur. Düzenli kontroller ile yüksek kaliteli balık üretimi hedefleyen Çamlı, kalitesini kanıtlamış olduğu yem üretimi ve kültür balığı yetiştiriciliğinde artık Global GAP standartları gerekliliklerini de uygulayarak çıtasını her geçen gün yükseltmektedir.

Deniz ürünleri işletmesinde üretilen ürünler, Pınar Balık markasıyla Türkiye’nin ilk etiketli balığı olarak en büyük zincir mağazalarda tüketicinin beğenisine sunulmuş ve büyük ilgi görmüştür. Çamlı’nın ürettiği taze balıklar sadece iç pazarda değil, İleri teknoloji ile üretilen Pınar Balık , yalnızca iç piyasada değil Rusya, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya ve Katar gibi yurtdışı pazarlarda da talep görmektedir. Yüksek kalitedeki yemlerle doğal ortamında en iyi şekilde yetiştirilen balıklar ihraç pazarlarının homojenite, et rengi ve lezzet kriterlerinin tümünü karşılamaktadır.