Bilgi Merkezi


Çocuk Beslenmesinde Balığın Önemi

Balık, zengin mineral içeriği açısından sağlıklı beslenme modelinde ayrı bir öneme sahiptir. Anne karnından başlayarak çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerinde önemli rol oynar. Yüksek miktarda kaliteli protein, demir ve iyot içeriği ile Omega 3 yağ asitlerinin en kalitelisidir ve düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Beyin gelişimine olumlu katkıları olduğu için en çok 0-3 yaş arası dönemde alınmalıdır. Bu gelişimin tamamlanması ve pozitif yönde sağlanması, balık içerisinde yer alan besin öğeleri ile en üst seviyede sağlanabilmektedir. 

İnsan vücudunda üretilemeyen, balık dışında sadece anne sütünde bulunan Omega-3 yağ asitlerinden EPA ve bebeklerde sinir sisteminin gelişimi, çocuklarda zeka gelişiminin anahtarı olan DHA; bağışıklık sistemini destekleyerek grip, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi enfeksiyonla ilişkili bütün hastalıklara karşı koruyucu etki gösterirler. İçeriğindeki insülin direncinin kırılmasında etkili olan Omega- 3 ve Omega- 6 yağ asitleri ve protein, A vitamini, B vitamini, kemik sisteminin gelişmesini sağlayan D vitamini, K vitamini, iyot, selenyum, magnezyum, çinko ve dolaşım, boşaltım ve kemik sistemi için gerekli fosfor ve kalsiyum ile balık, çocukların fiziksel aktivitelerinin azalmaları ve dengesiz beslenmeleri sonucunda görülen obezite hastalığı riskini azaltır ve bilişsel performanslarını, zekalarını ve okuma- yazma becerilerini arttırarak gelişimlerine önemli katkılarda bulunur. 

Biyolojik değeri yüksek protein ve esansiyel aminoasit kaynağı olarak balık; büyüme- gelişme ve yeni doku oluşumu için gerekli proteinin karşılandığı en temel besinlerden birisi olup, özellikle çocukların kemik ve zihinsel gelişimini tamamladığı ilk 6 yaşa kadarki dönemde mutlaka düzenli olarak verilmelidir. Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için de 6-11 yaş grubu çocuklar tarafından tüketilmesi gerekir. 

Çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, konsantrasyon zayıflığı gibi problemleri azaltmasından, bağışıklık sistemlerini geliştirmesinden ve görme keskinliklerini arttırmasından ötürü; balığın beslenmedeki önemi tartışılmazdır. Çocukların gelişimi sırasında gerekli olan doğru beslenmeyi desteklemek için kullanılan balık yağları, besleyici özellikte oldukları için küçük yaşlardan itibaren çocuklara balık ve deniz ürünlerini içeren bir beslenme alışkanlığının kazandırılması gereklidir. Balık tüketen çocuklar, fizyolojik işlevlerini sürdürmeleri için gerekli olan öğeleri vücutlarına alarak ileriki yaşlarda sağlıklı ve kaliteli bir yaşam standardına ulaşacaklardır. 

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.