Gezen tavuk işletmelerinde başarı, iyi bir genetikteki tavuk ve iyi bir besleme programıyla mümkündür. Çevresel faktörler, serbest gezen hayvanların hastalıklara karşı direncinin kırılmasına sebep olabilir. Bu sebeple aşı programının ve sürü hastalık takibinin veteriner hekimler tarafından sürekli kontrol edilmesi çok önemlidir.
Gezen tavuk işletmelerinde civciv döneminden itibaren yetiştiricilik yapılmayıp sadece işletmeye yarka alımı yapılıyorsa alınan hayvanların yaş ve ağırlık hedefleri, ırk özellikleri bakımından kontrol edilmelidir. Aşırı yağlanmış ya da zayıf kalmış yarkalar, yumurtaya girişte veya yumurtlama döneminin sonlarında üretim kalitesini ve yumurta kalitesini oldukça düşürecektir.
Gezen tavuk işletmelerinde sıkı bir besleme programı izlenmelidir. Hayvanlar, topraktan ağır metal alabilirler ve yeşil bitki tüketimini fazlaca yapabilirler. Toprakta ekili alan varsa kontrol altında tutulmalıdır. Toprakta hayvanlar için zararlı yabancı maddelerin olmadığından emin olunması gerekir. Aynı zamanda ham maddelerin (yonca, buğday meyve kabukları vb) kontrolünün takibi sürekli olarak yapılmalı ve küflenmemiş olmamalarına dikkat edilmelidir. Gezerken topraktan alınan besin maddeleriyle yemin fazla miktarda verilmesine bağlı olarak hayvanlarda sindirim problemleri şekillenebilir ve yağlanmalar meydana gelebilir. Yağlanan sürülerde ise yumurta randımanı ve yumurta kalitesi oldukça düşecektir.
İyi bir performans için hayvanlara verilen yem miktarı kontrol altında tutulmalı ve yumurta randımanıyla hayvanların ağırlıkları sürekli takip edilerek hayvanların yem gramajları belirlenmelidir. Fabrika yemi dışında verilecek ham maddeler var ise bunların takibi sürü performansı göz önünde bulundurularak verilmelidir.
Çamlı Gezen Tavuk Yemi’mize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz...
Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.