Yem tüketimi azaldıkça daha yoğun bir diyet uygulamak, besin alımının sürdürülmesine yardımcı olabilir. Düşük yem alımı nedeniyle daha yüksek enerji beslemesi gerekebilir. Diyetlerin enerji ve amino asit içeriğini arttırmak, performansı iyileştirir.
Sıcaklık stresi, kanatlıların amino asit gereksinimlerini önemli ölçüde etkiler. Yüksek sıcaklıkta yetiştirilen etlik piliçlerin yemlerinde sindirilebilir amino asit seviyelerinin yükseltilmesi, performansı arttırır. İyi dengelenmiş bir amino asit kaynağı sağlamak, enerji kaybını en aza indirmeye yardımcı olur ve hayvanların sıcaklık stresi ile baş etmelerine yardımcı olur.
Yüksek kaliteli bir yağ ile daha fazla enerji sağlamak, kanatlı tarafından üretilen ısıyı azaltmak ve performansı arttırmak için bir yöntem olabilir. Nişastadan gelen enerjinin bir kısmını değitirmek için yağ seviyeleri % 2- 3 arttırılabilir. Yağların kaliteli olduğundan ve yeterince stabilize edildiğinden emin olunmalıdır.
Yemin sindirilebilirliğinin iyileştirilmesi, metabolizma için gereken enerjiyi ve sindirimin ısı artışını azaltarak daha fazla büyümeyi ve üretkenliği arttırmayı amaçlar. Yüksek kaliteli ham maddelerin ve enzim, fitojenikler gibi yem katkı maddelerinin kullanılması, yem sindirilebilirliğini arttırma yöntemleri olabilir.
Yemin pelet halinde sunulması, yemek için enerji tüketimini azaltmanın bir yöntemidir. Peletlerin fiziksel yapısı, kanatlıların daha az enerji harcayarak yem tüketmesine izin verir ve kanatlı performansının iyileştirilmesine yardımcı olur. Peletler, optimum fayda sağlamak için uygun kalitede olmalıdır.
Yüksek sıcaklık koşullarında yemliklerin ve sulama alanının uygun şekilde belirlenmesi gerekir. Bu sebeple; doğru sayıda alan tahsis edilmeli, gerekirse hayvan yoğunluğu azaltılmalıdır. Yüksek sıcaklık dönemlerinde beslemenin kesilmesi ve nispeten düşük ortam sıcaklıklarının olduğu zamanlarda yem sağlanması, ısıyla ilgili stresi azaltmaya ve performansı arttırmaya yardımcı olabilir.
Sıcaklık stresinin etkilerini hafifletmek için betain, enzimler, antioksidanlar, mikotoksin bağlayıcılar, fitojenikler ve probiyotikler gibi belirli yem katkı maddeleri kullanılmalıdır. Ayrıca, yüksek sıcaklık dönemlerinde daha fazla strese neden olabilecek veya su alımını etkileyebilecek nicarbazin ve monensin gibi koksidiyostatların kullanımından kaçınılmalıdır.
Kanatlılar için vitaminlerin günlük gereksinimleri ve bulunabilirliği, azalan yem alımı ve stres tepkisi nedeniyle yüksek sıcaklıklardan etkilenebilir. Yüksek ortam sıcaklıklarında yetiştirilen civcivler, artan bir tiamin ihtiyacı duyarlar. Sıcaklık stresi, aynı zamanda adrenal bezleri de etkileyerek kortizol seviyesini ve C vitamini talebini arttırır. Askorbik asidi yem veya su yoluyla bu zamanlarda takviye etmek faydalı olabilir. A ve E vitaminleri ise antioksidan durumunu ve bağışıklık fonksiyonunu yükseltmede etkilidir.
Hızlı nefes alıp verme ve aşırı karbondioksit kaybı nedeniyle sıcaklık stresi sırasında kanatlıların kan pH’ı ve asit- baz dengesi etkilenebilir. Diyete sodyum bikarbonat eklenmesi, sıcaklik stresi altında performansı arttırabilir. Bikarbonatla birlikte sodyum ve potasyum gibi elektrolitler idrarla atılır. Elektrolitlerin eklenmesi, ozmotik dengeyi korumak için faydalı olabilir.
Hayvanlara sıcaklık stresi altında daha yüksek miktarda mineral verilebilir. Yüksek ortam sıcaklıklarında yetiştirilen civcivlerde manganez, bakır ve çinkonun tutunma oranlarının daha düşük olduğu görülmüştür. Bu nedenle mineral takviyesi, sıcaklık stresinin sonuçlarını azaltabilir ve kanatlı performansına fayda sağlayabilir.
Çamlı’nın Kanatlı Yemlerine aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz...
https://www.camli.com.tr/urun/camli-yumurta-pik-yemi
Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.