Doğada 1.000.000 adet balık yumurtasından bir adet balık sofralık boya ulaşabilmekteyken, çiftlik balıklarında bu sayı 250.000- 300.000 adet kadardır. Aradaki farkın nedeni; çiftliklerde üretilen balıkların, yumurtadan başlayarak doğada üreyen balıkların karşılaştığı predatör, hastalık gibi etkenlerden mümkün olduğunca uzak tutulmasıdır. Doğal yok edicilerden uzak tutulan balıkların yaşama şansı, doğal ortamda aynı yok edicilerle karşılaşılan balıklara göre daha fazladır. Bu noktada doğa balıkları ile çiftlik balıkları arasında sağlık anlamında bir fark bulunmamaktadır. Çevresel kontaminantlar yönünden bakılırsa; çiftlik balıkları çevresel kontaminantlardan uzak bölgelerde yetiştirilmekte olduğundan, doğa balıklarına göre daha sağlıklıdırlar.
Balık çiftliklerinin bulunduğu alanlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ nın izleme programına göre çevresel kirlilik yönünden izlenmektedir. İzleme sonucunda olumsuzluk tespit edilirse çiftlik kapatılmaktadır. Bugüne kadar yapılan izlemelerde bu noktada herhangi bir olumsuzluk saptanmamıştır. Aynı zamanda çiftlik balıkları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından pek çok kontaminan, kalıntı ve hastalık yönünden izlemeye tabidir. Olumsuzluk tespitinde balıkların tüketime sunulması engellenmektedir. Bugüne kadar bu anlamda da hiçbir uygunsuz durum saptanmamıştır.
Son olarak; çiftliklerde üretilen balıklar, AB ülkeleri dahil pek çok ülkeye ihraç edilmekte ve ihraç edildikleri ülkelerde de sağlık bakımından izlemeye tabi tutulmaktadırlar. Bu noktada da herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir.
Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.