Kuzularda Beyaz Kas Hastalığı
Hastalığın Ortaya Çıkış Sebepleri
- Hastalık, selenyumdan fakir meralarda beslenen hayvanlarda görülür.
- Rasyonda Evitamini eksikliği de hastalığın oluşumunda etkendir.
- Sülfat yönünden zengin arazilerde selenyumun bitkilerce alınımında aksaklıklar yaşanması sonucu olarak selenyum yetersizliği meydana gelir.
Hastalığın Belirtileri
- Beyaz kas hastalığı, yeni doğan kuzularda genellikle doğumdan sonraki 3- 8 hafta arası dönemde ortaya çıkar.
- Yürüyüşte tutukluk, belde kamburluk, adımların kısa ve dik oluşu ve solunum zorluğu çekme, hastalığın başlıca belirtilerindendir.
- Hastalığın ileri safhalarında, hayvanlar ön ayaklarına dayanarak vücutlarının ön kısmını kaldırabilirlerken arka ayaklarına dayanarak vücutlarının arka kısmını kaldıramaz hale gelirler.
- Beyaz kas hastalığı, bazı kuzularda doğuştan seyreder. Böyle durumlarda kuzular, annelerini ememezler ve kolay hareket edemedikleri için gelişimlerinin geri kalmasının yanında, doğumdan sonraki birkaç saat içerisinde kalp yetmezliğinden ve solunum güçlüğünden ölürler.
- Otların tabii şekilde kurutulması, biçilerek kurutulması veya silaj yapımı sırasında E vitamini kayıpları oluşur ve bu hastalığın ortaya çıkmasında rol oynar.
Hastalığın Tedavisi Ve Korunma Yolları
- Doğumdan hemen sonra kuzu ve oğlaklara E vitamini ve selenyum kombinasyonları beraber verilmelidir.
- Hastalananlarda ilaç, gün aşırı birkaç kere tekrar edilmelidir.
- Solunum güçlüğü olan hayvanlara antibiyotik uygulanmalıdır.
- Hastalığın sıklıkla görülmesi durumunda gebeliğin son bir kaç aylık döneminde deri altı yolla selenyum ve vitamin E uygulamalarının, hastalıktan korunma açısından yararlı olacaktır.