Bilgi Merkezi


Uzmanlar Uyarıyor: Kışın Artan Hastalıklara Karşı Dikkatli Olun!

Uzmanlar, kış aylarında hastalıkların arttığını ifade ederek, hastalıklara karşı tedbir alınması gerektiğini belirtiyor. Mevsimde doğru beslenmenin önemine dikkat çektikleri gibi ayrıca kış aylarında hasta olunmasında; soğuk havanın etkisi olduğu kadar doğru beslenmemenin ya da mevsimine göre giyinmemenin büyük pay sahibi olduğunu belirttiler.

  • Peki balıklarda durum nasıl? Balıkları mevisimine göre giydiremeyeceğimiz için nelere dikkat etmemiz gerekiyor ?

Balıklar soğuk kanlı canlılar olduklarından bulunduğu ortamın şartlarından doğrudan etkilenirler. Kış mevsiminde de çevre şartlarının ani olarak değişmesi balıklarda strese yol açmaktadır. Stres, en belirgin olarak balıkların bağışıklık sistemini zayıflatarak, direncini kaybetmesine ve hastalıklara açık hale gelmesine neden olur.

Bu olumsuz hava şartlarından balıkların minimum oranda etkilenmesi için sindirilebilir içeriği yüksek, özel bağışıklık ve sindirim destekleyici katkılar ile desteklenmiş yemler büyük önem taşımaktadır. Yemlerde kullanılan bağışıklık sistemi uyarıcıları; beta glukanlar, nukleotidler, prebiyotikler vb.

Etki mekanizmalarını kısaca özetlemek gerekirse;

Beta glukanlar; mantar ve mayalarda bulunurlar. Makrofajlara bağlanarak aktive ederler ve aktif makrofajlar sitokinleri (sinyal moleküllerini) salgılar. Bu sinyal molekülleri diğer makrofajları ve lenfositleri aktive ederek enfeksiyon durumunda patojen bakterilere saldırarak gelişmesini önlerler.

Prebiyotikler; sindirim sisteminde bulunan patojenleri inhibe ederek kolonileşmelerini önler ve yararlı bağırsak bakterileri için besin kaynağı olarak  sindirim sisteminin mikroflorasını sağlıklı dengesini sürdürmesine yardımcı olurlar.

Nukleotidler; nukleik asit sentezi için gereklidir, DNA ve RNA’nın yapı taşıdır. Üreme, büyüme ve canlılığın devamı gibi yaşamsal fonksiyonlar açısından önemlidir. Bunlar vücutta sentezlenebilir ama yavrularda ve hastalık durumlarında yetersiz kalacağı için yem ile desteklenmesi gerekir. 

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.