Bilgi Merkezi


Yumurta Bakımı ve Saklama Nasıl Yapılmalıdır?

Üreticiler çoğu kez inkubasyon prosesine dikkat gösterirken yumurtaların inkubatörde yer almadan önceki bakımını önemsemez. İnkubasyon başlamadan önce dahi embriyon gelişimine başlar ve bu nedenle de uygun bir bakıma ihtiyaç duyar. Eğer yumurtaya uygun bir bakım gösterilmezse, inkubasyona konacak yumurtadan civciv çıkma olasılığı azalır. 

Kuluçkalık yumurta kalitesini korumak için bazı gerekli yöntemler vardır;

  • Yumurtaları günde en az 3 kez toplamak gereklidir. Günlük sıcaklık 30 santigrat dereceyi aştığında yumurtalar günde sabahları 2 veya 3, öğlenleri ise 1 veya 2 kez olmak üzere toplamda 5 kere toplanmalıdır.
  • Az oranda kirli olan yumurtalar bir problem teşkil etmeksizin kuluçka için kullanılabilir fakat kirli yumurta asla kayıt altına alınmamalıdır.
  • Yumurtalar serin-nemli bir depoda saklanmalıdır. İdeal depolama ortamının sıcaklığı 12-13 santigrat derece ve rölatif rutubeti yüzde 75 olmalıdır. Yumurtaların dar ucu baş aşağı gelecek şekilde depolamaları gerekir. 
  • Depolanan yumurta, 7 gün boyunca civciv meydana getirebilme özelliğini muhafaza eder, fakat sonraki günler bu olasılık hızla düşer. Bu nedenle yumurtaların inkubasyondan önce 7 günden daha fazla saklanmamasına dikkat edilmelidir. 
  • Depolama sorunları ve yumurtadan civciv çıkmaması gibi durumların önüne geçmek için iyi bir plan ve düzenli bir kuluçka programı yapmak gereklidir.

Bu metodların her birinin yumurta bakımında ve saklamada uygulanması, alınan verim oranını artacak ve hedeflenen sonuçlara ulaşılmasını sağlayacaktır.

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.