Blog

Space 2014

Space 2014

SPACE Fuarına ilişkin bir takım teknik bilgileri aşağıda sunacağım. Ancak öncelikle fuara ev sahipliği yapan Rennes şehri ve başkentliğini yaptığı Brittany bölgesinin hikayesinden biraz bahsetmek istiyorum. Fransa’nın 27 bölgesinden biri olan Brittany, adından da anlaşılacağı gibi Batı Roma İmparatorluğu kontrolü altındayken “Bretonların” yaşadığı yer olarak tanımlanmış ve Britania adını almış bir bölge. Yazar Monmouth’lu Geoffrey’nin kullandığı hitaba göre bugün İngiltere, İrlanda, İskoçya ve Galler’i barındıran ada Büyük Britanya iken, bu topraklar da Küçük Britanya olarak adlandırılıyor. Hatta öyle ki Breton kahramanı Conan Meriadoc’un yönetimindeki ordunun Büyük Britanya’yı Roma işgalinden  kurtardığından söz ediliyor.
Erken çağlarda Kelt kabilelerinin yaşamış olduğu bu topraklarda, Roma etkisini kaybettikten sonra Gal ve Breton prensliklerinin hüküm sürdüğünü görüyoruz. Bu dönem vikinglerin yoğun saldırılarıyla karşılaşan prenslikler, yaklaşık 30 yıl boyunca yağmacıları topraklarından atamamış fakat daha sonra Fransa Kralı’ndan aldıkları destekle Breton Eyaletini oluşturmuş, vikingleri topraklarından atmış ve Fransa Kralı IV. Louis’ye vergi ödemeye başlamışlardır.

Fransa’dan tam bağımsızlık için birkaç kez çaba göstermişlerdir. Son olarak henüz 13 yaşında olan Breton Düşesi Anne, Roma İmparatoru I. Maximilian ile evlendirilmiş, böylelikle Roma İmparatoriçesi haline gelmişti. Ancak Fransa Kralı VIII. Charles bunu bir hakaret ve savaş tehdidi olarak kabul etmiş ve Britanya’ya saldırmıştır. I. Maximilian genç gelininin yardımına yetişemez ve Fransa Kralı Rennes’i tamamen Fransa topraklarına katacak şekilde ele geçirir. Kral bununla da yetinmez, zavallı Düşes’in Roma İmparatoru’yla evliliğini geçersiz sayarak Papa’nın da onayıyla kendi gelini yani Fransa Kraliçesi olarak ilan eder.

Anne, Fransa Kralı’nı asla bir eş olarak göremez ve Kral ölene kadar da ona bir çocuk veremez. Ancak Kral öldükten sonra, Orleans Dükü XII. Louis Kral olur ve henüz 21 yaşında ve hiç çocuğu olmayan Kraliçe Anne bu sefer de onunla evlenmek mecburiyetinde kalır ve ikinci kez Fransa Kraliçesi ilan edilir. Anne hayatı boyunca 14 kere hamile kalır, ancak çocuklarının sadece 2’si hayatta kalabilmiştir, iki kraliçelik ve bir imparatoriçelikle geçen hayatı boyunca Britanya’nın özerkliğini muhafaza etmesi için iradesini kullanmıştır. Bu zorlu hayat 37 yaşında bir böbrek taşı yüzünden son bulur.
Bu tarihe başkentlik eden Rennes’de (Bretonca Roazhon) bugün kırsal popülasyonuyla birlikte yaklaşık 800,000 kişi yaşamaktadır. Breton ve Gal dillerinin hala konuşulmakta olduğu şehirde de Britanya bölgesinin Otonomik İdare’ye kavuşması için zaman zaman sesler yükselmekte. Hatta bizim Fransa’da olduğumuz dönem gerçekleşen İskoç Referandumu da Fransız hükümeti tarafından çok yakından takip edilmekteydi. İskoç Referandumundan çıkacak olası bir ayrılık kararının Bretonlar için de emsal teşkil edebileceğinden korkuluyordu. 

5-18 Eylül 2014 Tarihinde Fransa’nın Rennes şehrinde düzenlenen fuar, 4 günlük oldukça zengin bir program ve katılımcı listesi sunuyor. 1428 Firmanın katılım sağladığı fuarda katılımcı firmalarla ilgili rakamlar şöyledir;

Temsil ettikleri sektöre göre firma sayıları;

· Yem Sektörü – 684

· Hayvancılık Ekipmanları – 365

· Hayvancılık Materyalleri (Çiftlik idaresi, sevkiyat, hasat ekipmanları vs) – 357

· Hayvancılık Tesisleri – 285

· Genetik – 227

· Enerji – 167

· Atık su ve Gübre idaresi – 150

· Hayvan sağlığı – 149

· Süt besiciliği – 52

Fuarda 36 farklı ülkeden firma temsilcilikleri yer alırken, 118 farklı ülkeden toplam 114718 katılımcı fuarı ziyaret etmiştir. 11 Holden oluşan fuar alanı 58000’i kapalı toplam 116500 m2 alana yayılmıştır.
Hollerin her biri ayrı bir tema için ayrılmış, kanatlı sektörü, yem sektörü, büyükbaş ve küçükbaş sektörü, yem imalat makina ve ekipmanları, süt besi ekipmanları, yem hammaddesi ve katkı sektörü ve canlı hayvan pazarı gibi temalarla adlandırılmışlardır.

Fuarda çok farklı ülkelerden çok sayıda meslektaşımızla tanışarak Dünya’nın farklı noktalarındaki uygulamalar hakkında bilgi sahibi olabilme ve network ağımızı genişletebilme fırsatı bulduk.

Gündüz İlsever
Çamlı Üretici Hindi Toplantı Biyogüvenlik Kümes Farmers Poultry Cattle

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.