Blog

Yalın 6 Sigma Çamlı’da

Yalın 6 Sigma Çamlı’da

2015 Yılı proje seçimleriyle birlikte Çamlı Yem Besicilik olarak, Yaşar Holding grup şirketlerinde bir süredir uygulanmakta olan Yalın 6 Sigma proje dönemlerine bizler de dahil olma fırsatı bulduk.
Ofislerde, üretim sürecinin amansız yoğunluğundan başımızı kaldırabildiğimiz kısa bir aralıkta karşımızda bizi  mükemmeliyete götüreceğini umduğumuz bir kavram bulduk. Peki ne anlama geliyor Yalın 6 Sigma?

Eski Yalın 6 Sigma emekçilerinden Anıl Kaya zamanında şöyle tarif etmişti; “Yeterli sayıda veriyi, bilgiye dönüştürmek için ihtiyaç duyacağınız araçları içeren, sistematik bir problem çözme yaklaşımıdır.” 

Sene başından şirketimiz bünyesinde yürütülmekte olan projelerde bir kez daha gördük ki, veri toplamakla ve bunu güzelce stoklamakla alakalı bir sıkıntımız yok. Ancak aşağıdaki soruların çoğunlukla cevapsız kaldığını da fark ettik;

Topladığımız veri gerçekten ihtiyacımız olan bir veri midir?
Veriyi toplayan kişiler değiştikçe verinin kendisi de değişir mi?
Veri doğru noktalardan mı toplanmıştır?
Bu kadar veri nasıl gelecek hakkında bize fikir verebilir?
Bu farkındalık muhakkak ki proje dönemleri sonunda ve önümüzdeki yıllarda, boşa yapılan bazı hareketlerin azaltılması, doğru üretim ve stoklama planı, doğru sevkiyat planları, üretimin standardizasyonuyla verimin arttırılması vb gibi yöntemlerle tasarruf ve kârlılık olarak bize geri dönecektir. 

Fakat Yalın 6 Sigma’nın penetre olmasındaki en büyük fayda, ilk Tollgate’te Sn. Hasan Girenes’in bir tespitiyle göz önüne serilmiştir; Sunumları gerçekleştiren proje liderleri ve ekiplerinde yer alan arkadaşların sorumlu oldukları işlerle alakalı kullandıkları Y6S’ya özgü ifadeler, topladıkları verileri yorumlayışları ve geleceğe dair somut çözüm önerileri, departmanlar içine yepyeni bir kültür ve dinamizmin tohumlarının ekildiğini gösteriyor.

Projelerini sürdürmekte olan tüm arkadaşlarıma başarılar diliyor, Y6S kültürü yaygınlaştıkça hem insan kaynağı hem de üretim verimliliğimize yaptığımız yatırımın daha net görüleceğini umuyorum.

Gündüz İlsever
Üretim Production Yalın 6 Sigma Verimlilik Artışı Y6s Kültürü Productivity Growth Y6s Culture

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.