Basın Odası


Agrovit İle Sektör Üzerine Keyifli Bir Sohbet

20.03.2017 tarihinde Büyükbaş Yem bayilerimizden Agrovit ile bir röportaj gerçekleştirildi. 

Arda Yüceege: Agrovit nasıl kurulmuştur? Ne zaman ticari faaliyetlerine başlamıştır kısaca bahseder misiniz?

Suat Yıldırım: Agrovit, 1997 yılında 3 ortak olarak kuruldu. Ben, Veteriner Hekim Suat Yıldırım olmak üzere diğer ortaklarımızdan biri teknikerdir, diğeri ise sahada yetişmiş tecrübeli bir arkadaşımızdır. Daha önce de Anadolu Yem fabrikasında çalışıyorduk, bu bağlamda sektörde tecrübeliydik. 2007 yılından bu yana da bu sektörde faaliyetlerimize devam etmekteyiz.

Arda Yüceege: Agrovit’ in büyümesindeki temel unsurlar nelerdir ?

Suat Yıldırım: Ortakların geçmişe dönük sektörlerden gelmesi ve sahadaki işleyişe hakim olması, bizim bu denli büyümemizde etkili olmuştur. Bu temel unsurlar, bizim Agrovit olarak işlerimizin hızlı bir şekilde gelişmesine yol açmıştır. Hangi firmalarla çalışıldığı da bu noktada gerçekten önemlidir. Kendimizden örnek verecek olduğumuzda; biz öncelikle Banvit Yem ile çalıştık, ardından Çamlı ve Pınar Süt ile devam etme kararı aldık. Aldığımız her doğru kararın bize hibe kazandırdığını önemle belirtmem gerekir çünkü yapılan her doğru iş, bizim bügunkü başarımıza ulaşmamızı sağlamıştır.

Arda Yüceege: Hayvancılık sektöründe bundan sonraki 5 yıl için beklentileriniz nedir ?

Suat Yıldırım: Bundan sonraki 5 yıl için hayvancılık sektöründe teknik anlamda çok çalışılması gerektiğine inanıyorum. Çok çalışmakla kastettiğim saha ve üretici odaklı çalışılmasıdır. Çünkü çiftlik ortalamalarımıza ve süt yemlerimize aldığımız ürünlere baktığımız zaman diğer ülkelerin baya bir gerisindeyiz. Bu bağlamda daha öncede belirtiğimiz gibi daha çok çalışmamız gerekiyor.Çiftliklerin son 10 yıldaki durumu ciddi anlamda gelişti. Bundan sonra iş artık bilgi ve çiftlik yönetimi ile ilgili çalışmalara kalıyor. Bunun için de yem üreticilerinin ve çalışan arkadaşlarımızın ciddi anlamda yönlendirmesi gerekir. Böylece, sektörde ciddi gelişmeler olacak ve ülkemizdeki altyapı çalışmaları, büyük oranda tamamlanacaktır. 

Arda Yüceege: Yem ve Süt sektöründe bundan sonraki süreçler için görüşleriniz ne olacaktır ?

Suat Yıldırım: Öncelikle bundan sonraki süreçler için yem sektörünün ciddi anlamda gelişeceğine inandığımı belirtmek isterim. Özellikle TOPLAM YEM ve çiftliklerdeki TMR üzerinde daha çok çalışılması gerekilmelidir. Bunun için de daha çok toplantılar yapılıp vatandaş daha çok bilinçlendirilebilir.Türkiye olarak Avrupa’ nın ve Amerika’ nın ciddi anlamda gerisindeyiz. Biz de süt verim ortalamaları 300-500 laktasyon süresince 6 ton 6,5 ton iken Avrupa’ da ve Dünya’ da 9-10 tonlara yakındır. Bu veriler aradaki farkın büyüklüğünün göstergesidir. Bize düşen; üreticilerimizi bilinçlendirerek ve saha çalışmalarımızı geliştirerek bu konudaki eksiklerimizi kapatmaktadır. Bunun dışında süt sektöründe de hükümetin aldığı bir takım hükümler var buna ilaveten de alınması gerekli bazı tedbirler olacaktır. İşlerin planlı programlı olması konusunda bazı sıkıntılarımız olduğu bir gerçektir. Çünkü dönemsel olarak süte çok fazla ihtiyacımız oluyor ve dönemsel olduğu için firmalar süt istemiyorlar. Bunun planlanmasının sağlıklı bir biçimde yapılması durumunda gelişeceğimize inanıyorum. 1 yıl önce bazı sıkıntılar yaşamış olsak da Türkiye bu anlamda büyük bir avantaja sahiptir. Devletin vermiş olduğu destekler ile birlikler ve kooperatifler vasıtası ile süt alındı ve süt tozu haline getirildi. Bu durum, piyasaya ciddi bir destek olarak görülmüş ve sektörün kalitesine ve verimine dönük gelişmelere işaret etmiştir.

Arda Yüceege: Çamlı ile olan işbirliğiniz ne zaman başladı? Büyüme yolunda bu işbirliğinden beklentilerinizden bahseder misiniz ?

Suat Yıldırım: Çamlı Yem ile işbirliğimiz 5 yıl önce başladı. Pınar Süt’ ü de işbirlikçilerimiz arasında  düşündüğümüzde önemli bir yerdeyiz denebilir. Türkiye’ de ilkleri başarmış bir firma ile çalışmak bizim içinde çok değerli olup o ailenin içerisinde bulunmak ve çalışmak bizim için mutluluk vericidir. Çamlı Yem’ in yeni fabrikası ile beraber ilişkilerimizi daha da ileriye taşımayı umuyoruz, böylece hem sektöre hem de üreticiye katkıda bulunacağımıza inanıyoruz.

Arda Yüceege: Son olarak sektörün gelişimi için üreticilere tavsiyeleriniz ne olacaktır?

Suat Yıldırım: Dünyada kar marjlarının çok düşük olması sebebi ile üreticilerin sektörde daha iyi hesap yapabilir olması gerekiyor.Agrovit olarak çiftlik danışmanlıkları yapıyoruz. Her gittiğimiz çiftlikte üretimin ve karlılığın nasıl artırılabileceğini tartışıyoruz. Bu esnada da aslında birçok işletmede 1 litre sütün kaça mal edildiğinin bile bilinmediğini fark ediyoruz. Bu noktada işletmelerin %80 - %90'lık kısmının kendilerini mutlaka geliştirmeleri, maliyet hesaplarını iyi yapmaları ve mümkünse profesyonel destek almaları gerekmektedir. Böylece hayvancılık daha karlı hale gelecektir. Amerikalıların “ÖLÇEMEDİĞİNİZ HİÇBİR ŞEYİ YÖNETEMEZSİNİZ” sözüne istinaden karşılaşılabilecek sıkıntıları engellemek adına ölçmeyi bilmek gerekir. Bu konuda üreticilerimizin iyi niyetli olduğuna inanıyorum ,bizler de daha çok çalışarak el birliği ile bu işi daha ileriye taşımak için elimizden geleni yapacağız.

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.