Kırkım, kıl ve ya tiftik elde edilmesi amacıyla ya da hayvan sağlığı açısından zorunlu bir uygulamadır. Vücudu örten kıl kışın ısı kaybını önlerken, yazın vücut ısının dengelenmesinde sorun çıkarır. Dolayısıyla keçilerin yılda bir kez kırkılması gerekir. Keçilerde kırkım, tüm vücudun kırkılması şeklinde olabileceği gibi kokuyu azaltmaya yönelik baş bölgesi ve karın bölgesi gibi kısımlara da yapılabilir.Uygulama, iklim koşullarına göre, ilkbahar sonu ya da yaz başında yapılır. Kırkım işine yerinin hazırlanmasıyla başlanır. Gölge, rüzgarsız, temiz, aydınlık ve kuru bir yer seçilir. Tabana çadır bezi serilebileceği gibi tahta da döşenebilir. Kırkımda hayvanların yaralanmasını önlemek ve kırkımın düzgün yapılması esastır.
Kırkımda amaç, hayvanların ısınan havalar ile birlikte rahatlaması, verim artışı, sağlık koruma ve yapağı ile gelir elde etmektir. Bol verim alarak ve temiz ürün sağlayarak daha karlı koyunculuk yapmak mümkündür.
Keçilerde kırkım, kırklıkla ya da makine ile olmak üzere 2 şekilde yapılabilir. Ekonomik olması açısından kırklık adına verilen makasla yapılan kırkım şekli daha çok küçük işletmelerde tercih edilirken, usta olmayan kırkımcının hayvana zarar vermesi en büyük problemlerden biridir. Büyük sürülerde ise gerek zaman gerek işgücünün tasarruflu kullanılması amacı ile makine ile kırkım tercih edilmektedir.
Kırkımın makine ile yapılması daha yararlıdır. Makine ile yapan kırkımda yapağı verimi ve kalitesi artar, makas ile yapılan kırkıma kıyasla; daha çabuk biter ve daha düzgün yapılır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise deri yaralanmaları riskinin azaldığı söylenebilmektedir.
Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.