Sürdürülebilir Akuakültür Hangi Koşullarda Yapılır?
Bir akuakültür operasyonunun sürdürülebilir olması için;
- Sürdürülebilir tarımdan elde edilen bitki özlü yem kullanımına yönelmesi,
- Sürdürülebilir olmayan balıkçılık ile elde edilmiş balık yemi veya balık yağı kökenli yem kullanmaması ve balık proteini kütlesinde net bir kayıp yaratmaması
- Doğal stoklardan yavru ve larva kullanmaması,
- Yalnızca yerel türleri açık deniz sistemlerinde yetiştiren ve sadece kapalı ağ, kapalı duvar deniz havuzları veya benzer sistemler kullanması,
- Civarındaki alanlara atık boşaltarak olumsuz çevre etkileri yaratmaması,
- Yerel doğal yaşam üzerinde olumsuz etkiler veya riskler oluşturmaması,
- Genetiği değiştirilmiş balık veya yem kullanmaması,
- Hastalık yayılımı ve oluşumunu en aza indirecek sistemler kullanması,
- Yerel içme suyu veya bitki örtüsü gibi kaynakları tüketmemesi,
- İnsan sağlığını tehdit edici faaliyetleri olmaması,
- Yerel halkın uzun vadeli ekonomik ve sosyal refahını desteklemesi
gerekmektedir.
Gerçek anlamda kabul edilebilir bir sürdürülebilirlik için birçok koşul aynı anda gerçekleşmelidir. Bu da demek oluyor ki; yalnızca bir ya da iki tanesinin sağlanması yeterli değildir.