Bir İzmirli çok güzel bir gün. Uzun yıllardır ilk defa yeniden kar yağdığını görüyorum bugün. Belki birçok kişi için kar yağışı olarak adlandırılmasa bile bu ufak beyaz atıştırmalar bile bir mutluluk hissi uyandırıyor. Buna benzer bir mutluluğu, dün de şirket olarak hep beraber yaşadık. Çamlı’nın 30. Kuruluş yıl dönümü ile birlikte uzun yıllardır bizlerle çalışan arkadaşlarımızın onurlandırma törenine katıldık. Aynı zamanda Pınar’ın 40. Yılı olması sebebiyle hazırlanan “Benim adım Pınar” temalı film, ve Onursal Başkanımız Sn. Selçuk Yaşar’ın hayatının anlatıldığı film bütün katılımcıları duygulandırdı büyük beğeni kazandı. Ben de emeği geçen herkesi kutluyorum, başarılı bir organizasyondu.
Bu güzelliklerin arasında dünkü törende İcra Başkanımız Sn. Dr. Mehmet Aktaş, Çamlı Yem ve Besicilik şirketinin yapısı, insan ve hayvan sağlığı açısından stratejik önemi üzerinde dururken, Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. İdil Yiğitbaşı da, aynı şekilde “Tek Sağlık” kavramı üzerinde durarak, yem kalitesi, hayvan sağlığı gibi kritik noktaların insan sağlığına direk etki edeceğini vurguladılar.
Yöneticilerimiz bunları anlatırken okulda bize öğretilen, İngilizcesi “For want of a nail” olan bir şiir geldi aklıma. Türkçesi aşağı yukarı şöyledir;
Bir mıh yüzünden bir at nalı,
Bir at nalı yüzünden bir at,
Bir at yüzünden bir asker,
Bir asker yüzünden bir mesaj,
Bir mesaj yüzünden bir savaş,
Bir savaş yüzünden bir krallık kaybedildi,
Hepsi bir mıh yüzündendi.
Gerçek yazarı bilinmeyen şiirin birçok versiyonu tarihte karşımıza çıkıyor ama çoğunlukla III. Richard’ın 1485 Güllerin Savaşı’nda, önce atını, sonra hayatını ve krallığını kaybedişiyle birlikte anılıyor. Bu şiirsel olarak Veteriner Hekimliğe ve onun önemine yapılan ilk göndermedir.
“Veteriner” kelimesi, Latince çalışan hayvanlar anlamına gelen veterinae kelimesinden türetilerek ilk olarak İngiliz Dr Thomas Browne tarafından 1646’da kullanılmıştır. Ancak Veteriner Hekimliğin tanımlanması bundan çok daha eski yıllara dayanır; Mısır’da bulunan Kahun papirusu MÖ 1825 tarihine aittir ve İdari Bilimler, Matematik ve Beşeri Hekimlikle birlikte Veteriner Hekimliğe ilişkin yazıtlar içerir. Bugünün “Tek Sağlık” kavramında olduğu gibi, tarihte de İnsan Hekimliği ve Veteriner Hekimlik omuz omuza anılmıştır, bunun en nüktedan örneği ise Aesculap’ın hikayesidir. İnsan Hekimliğinin atası olarak bilinen ve Hippokrat Yemini’nde de adı geçen mitolojik karakter Aesculap belki de tarihin ilk Veteriner Hekimi olan bir başka mitolojik karakter Chiron’un öğrencisidir. Yani bu hikayeye göre, İnsan Hekimliği bilgisi, köklerini Veteriner Hekimlikten alır.
Bu köklü meslek grubu ülkemizde çok çeşitli sebeplerle malesef kaybetmiş olduğu prestiji şu günlerde geri kazanma ivmesi içindedir. Ülkemizde Veteriner Hekimler hayvan sağlığının yanı sıra, farmakoloji ve ilaç sektörü, yem teknolojisi, mikrobiyoloji, patoloji ve histoloji, çiftlik yönetimi, hayvansal gıda sektörü içinde AB direktifleri ve ilgili kanunlarla çok kritik sorumluluk ve yetkilerle donatılmışlardır. Özellikle “Çiftlikten çatala güvenli gıda zinciri”nde ve salgın hastalıkların idaresi ve eradike edilmesi konusunda resmi makamlar, halk sağlığını korumak için birincil olarak Veteriner Hekimlerin kontrol ve onaylarını aramaktadır.
Öyle umuyorum ki Veteriner Hekimlere duyulan güven ve kendilerine verilen bu sorumlulukla, tarihte sarı humma, sıtma, bruselloz, salmonelloz ve kuş gribi gibi hastalıklarda insan sağlığını ön cephede koruyan Veteriner Hekimler, ülkemizde de bilgi ve becerilerini ortaya koyarak hak ettikleri mesleki prestiji de elde edeceklerdir.
Yazdıklarıma paralel olarak, Radikal gazetesi yazarı Sn İlker Birbil’in, aşağıda bağlantısını verdiğim oldukça enteresan yazısını da okumanızı tavsiye ederim;
V For Veteriner
Hepimiz için mutluluk ve huzur dolu, sıkıntılardan uzak bir kış temenni ediyorum.
Kaynakça;
http://eeas.europa.eu/health/pandemic_readiness/index_en.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Kahun_Papyrus
http://en.wikipedia.org/wiki/Chiron
http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Browne
Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.