Blog

Kurban Bayramı Öncesi

Kurban Bayramı Öncesi

Türkiye hayvancılık pazarında bilindiği üzere ’’Kurban Bayramı’’ oluşturduğu istihdam ve nakit girdisi ile çok önemli yer teşkil etmektedir.
Kurban Bayramı;yaklaşık 2 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvanın yetiştirilmesi, taşınması, pazarlanması, satışı, kesimini kapsayan çok büyük bir organizasyondur.

Bu kadar büyük sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesinin, gerekli tedbirler alınmadığı ve altyapı oluşturulmadığı takdirde, insan ve hayvan sağlığı ile çevreyle ilgili sorunları da beraberinde getirebileceği göz ardı edilmemelidir.

Bayrama sayılı günler kala ,besleme ve kurbanlık seçimi hakkında fikir oluşturması ve karar konusunda yardım amaçlı  birkaç pratik bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim.

Kurbanlık hayvanlarımızı alırken; Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan hayvanlara dikkat etmeliyiz.

Ayrıca ; çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşli, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanları da almamaya özen göstermeliyiz.

Kurbanlık hayvanlarımız kesim öncesi süreç de çok fazla beslenmemelidir.   Hayvanlarımıza ’’ evlerdeki yemek ve mutfak artıklarını vermemeye özen göstermeliyiz’’,Hayvanlarımıza kaliteli kuru ot,kuru yonca  veya Kesif yem(Fabrika Yemi) verebiliriz. (Hayvanlarınıza en uygun Çamlı Yemi öğrenmek için 0 800 415 13 19 no’lu telefonumuzdan bizlere sabit hatlar aracılığıyla  ücretsiz ulaşabilir ya da www.camli.com.tr ‘ den yaşadığınız  şehirde size  en yakın besleme uzmanımızdan birebir bilgi alabilirsiniz). Mümkünse kesimden 12-14 saat önce beslemeyi kesmeliyiz. Ayrıca hayvanlarınızın önünde mutlaka bol temiz ve taze su bulundurmalıyız.

Diğer önemli bir husus ise kurbanlarımızı yetkili kurumların onay verdiği yerlerde kesmeliyiz.Hayvanlarımızı kesim öncesi strese sokacak davranışlardan kaçınmalıyız.Kurbanlıklarımızın özellikle de büyükbaşların işinde profesyonel kişilerce yatırılması ve bağlanması,yatırma ve bağlama sırasında hayvana eziyet edilmemesi,çarpma ve vurmalara engel olunması konusunda dikkatli olmalıyız.

Kesim esnasında ise kanın iyice akmasına ve iç organların kan akıtıldıktan sonra takribi olarak 30dk içerisinde çıkartılmasına ve kesim sırasında oluşan atıklar da, özellikle kist ve büyük pıhtılar bulunan  organların(karaciğer,akciğer  vb.) sokak hayvanlarına verilmemesine  ,açtığımız çukurlarda bu organları  imha etmeye sağlık açısından önem göstermeliyiz.

Kesimi tamamlanmış hayvanlarımızı ise sağlığımızı tehlikeye atmayacak, kaplarda taşınmasına ve kesim sıcaklığından oda sıcaklığına düştükten sonra soğutuculara konulmasına ,soğutuculara konulan etlerin çok fazla üst üste gelmemesine özen göstermeliyiz. İç yüzeyi yeterince soğumayan bir ette üreyecek 1 bakteri 24 saatlik süre dolmadan 15milyar’dan fazla sayıya kolayca ulaşabilmektedir.Etlerin bozularak sağlımıza zarar vermesi için saklama konusuna özen göstermeliyiz.

Aklıma gelen birkaç konudan sizlere kısaca bahsetmeye çalıştım,bir sonra ki blog yazımda buluşmak üzere,hoşçakalın.

Şimdiden iyi bayramlar diliyorum :)

Arda Yüceege
Feeding Yem Besleme Feed Büyükbaş Hayvancılık Kurban Cattle Bayram Hayvan Küçükbaş The Feast Of Sacrifice Sacrifice Small Cattle Breeding

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.