Bilgi Merkezi


Sıcaklığın Yumurtacı Piliçler Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Herhangi bir tavukta veya yetişkin kuluçka tavuklarında günlük besin bileşenleri ve enerji alımı, diyet kompozisyonu ve tüketilen yem oranlarıyla bağlantılıdır. Kuluçka tavuğu, hayatta kalmak, büyümek ve yumurta kitlesini oluşturmak için gerekli ihtiyaçlarını karşılamada, ihtiyaç duyacağı metabolize edilebilir enerji miktarlarını tüketmeye göre, yem alımını düzenler. Diyetin enerji oranı yükseldikçe, besin alımı düşer ve bu döngü tarzda etkilerle devam eder.

Çevresel sıcaklık da kanatlı hayvanın tüketeceği yem oranının belirlenmesinde önemli bir role sahiptir. Sıcak havalarda, yem alımı düşer. Büyük boyutlu tavuklar seksüel olgunluğa geldiklerinde daha fazla miktarda öğün tüketirler ve yem tüketimine karşı daha fazla fiziksel aktivite kapasiteleri vardır. Bu durum, sıcak havalarda bile geçerlidir. Küçük boyutlu piliçler, öğünlerinin azaltılmasına bağlı olarak, genellikle günümüzde kuluçkahanelerde kullanılan çoklu kafes sistemleri içinde daha yüksek oranda strese girerler. Stres oranındaki artışlar sonucu, daha az yumurta oluşur ve vücut ağırlıkları daha düşük olur.

Yumurtacı piliçlerin beslenmesinde temel amaç; kanatlı hayvan sürüsü kuluçkahaneye yerleştirildiğinde optimum performans elde edilmesidir. Kuluçkahane aşamasında, kuluçka dönemi süresince en fazla kazanç elde edilen kuluçka tavuğu, en yüksek seviyede ve kalitede performans gösterendir. Yumurtlama sonrası, tavuğun genetik potansiyelleri değişir. Yumurtlama başlangıcından sonra, kuluçkahanede başarılı performans değerlerinin edide edilmesi, tavukların kuluçkaya yatmadan öncesinde ve sonrasında maruz kaldıkları etki faktörlerine bağlıdır. Vücut ağırlığı ve tektiplilik oranı oldukça önemlidir ve ticari kuluçka sürüsünde karşılaşılabilecek ve kazanç kaybı oluşturacak sorunların çoğu, uygun tavuk ağırlıkları ve seksüel olgunluğun istenen dönemlerinde temin edilen durumlarında elimine edilebilir.

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.